Mennyttä aikaa Raisiossa

 

 Kolme sukupolvea © Seppo Rantala

Valokuvanäyttely Raision kaupunginkirjastossa 1.- 30.12.2021 on nyt purettu. Seuraavan kerran näyttely on esillä Brinkkalan galleriassa Turussa, osoitteessa Vanha Suurtori 3, 17.6.-24.7.2022. Kuviin voi käydä tutustumassa myös Google Kuvissa.

Raision kamerat oli jo vuoden 2020 aikana varannut Raision kirjaston aulagallerian näyttelyä varten joulukuuksi 2021. Kameraseurassa päätettiin talvella 2020 - 21, että näyttely kuvattaisiin vuoden 2021 aikana, tavoitteena luoda kuvia elämästä, jota Raision alueella on eri aikoina voinut olla.

Kuvauksiin eivät kameraseuran omat voimat riittäneet, vaan mukaan tarvittiin runsaasti muitakin tahoja sekä Raisiosta että ympäristöstä. Näyttelyn kuvaamiseen ovat osallistuneet tai sitä ovat tukeneet eri tavoin mm. Raision kaupunki ja Raision seurakunta, perinnevene Aura, Krookilan Wanha Tupa, Klootin torppa, Elävä Keskiaika ry, Korteniemen perinnetila sekä yksityiset ihmiset. Erityiskiitokset kuuluvat Raision teatterin harrastajille, jotka ovat toimineet malleina ja avustaneet puvustamisessa lähes kaikissa kuvauksissa.

Kuvauksiin osallistui useita kuvaajia. Kuvamateriaalia syntyi valtavasti, valitettavasti esille voitiin laittaa vain hyvin suppea otos kaikista. Näyttelyyn on koottu 46 kuvaa yhteensä noin tuhannesta tarjolla olleesta. Materiaalista on tarkoitus tehdä myöhemmin kirja, johon saadaan mukaan enemmän kuvia. Kaikki kuvaukset tehtiin digikalustolla – ei ollut tarkoituskaan toistaa vanhaa kuvaustekniikkaa, vaan tehdä hyviä kuvia historiallisista aiheista. Toki monet kuvista on vedostettu digitaalisesti mustavalkoiseksi tai seepiaksi – ne nyt vain tuntuivat sopivan teemaan.

Näyttely tulee olemaan esillä myös Brinkkalan galleriassa Turussa, osoitteessa Vanha Suurtori 3, kesällä 2022.

Näyttelyssä on kuusi teemaa: Keskiaikaiset häät, torpparit, kinkerit, saaristoliikenne, juhannus ja ylioppilaat, sekä muotokuvat. Voit ladata näyttelyluettelon täältä (pdf-tiedosto).

Keskiaikaiset häät

Seppo Rantala: Hääkirkossa

Kautta historian naimisiin meno on ollut yksi keskeisistä riiteistä ja juhlista. Keskiajan alussa häitä ei vietetty kirkoissa, vaan vihkiminen suoritettiin yleensä kotona morsiamen isän toimesta. Vasta myöhäiskeskiajalla kirkot avautuivat hääpaikoiksi. Ruotsissa oli jo 1200-luvulla tehty päätös, jonka mukaan häät olivat julkinen tapahtuma, joka tuli suorittaa kirkossa, yleensä morsiamen kotikirkossa. Tapa levisi sitten valtakunnan itämaahankin.

Raision kirkko on kaupungin ainoa keskiaikainen rakennus, ja vihkikuvat otettiin siellä yhteistyössä Raision seurakunnan ja Elävä Keskiaikary:n keskiaikaharrastajien kanssa.

Torpparit

Kirsti Näntö-Salonen: Sunnuntaiaamun rauha

Raisio, kuten koko Varsinais-Suomi, kuului ns. kartanosuomeen, jossa maanomistus oli keskittyneempää kuin esim. pohjanmaalla. Kartanon alustalaisia oli monenlaisia, mutta tunnetuimman ryhmän muodostivat vuokraviljelijät, yleensä torpparit, jotka viljelivät vuokraamaansa maata ja maksoivat vuokransa päivätöinä maanomistajalle.

Raision alueella ei ole säilynyt yhtään torppaa, joten kuvaukset järjestettiin Paattisilla Klootin torpassa. Klootin torppa on kotiseututalo, jonka omistajana on Paattisten Seura ry. Rakennukset alueella ovat alkuperäisiä. Kuvattavina oli Raision kameroiden jäseniä sekä Raision teatterin näyttelijöitä.

Lukukinkerit

Seppo Rantala: Mikä ei kuulu joukkoon?

Kinkerit, lukukinkerit eli lukuset olivat rippikoulua edeltäneitä opetus- ja kuulustelutilaisuuksia Suomen maaseutualueilla. Kinkereillä opeteltiin lukemaan ja tuntemaan katekismusta sekä Raamattua. Opettajana toimi usein pappi, kanttori tai lukkari. Yleisesti kinkereitä järjestettiin kansakoulujen yleistymiseen asti.

Lukukinkerit on kuvattu Krookilan Wanhassa Tuvassa. Krookilan tila mainitaan ensimmäisen kerran kirjallisissa lähteissä vuonna 1490. Nykyisen rakennuksen vanhimmat osat ovat 1800-luvulta, mahdollisesti jopa 1700-luvulta. Kyseessä on alueelle tyypillinen talonpoikaistalo, jossa toimii nykyisin ravintola. Alueella on kesäteatteria ja kokonaisuus toimii Raision kotiseutumuseona.

Malleina toimivat Raision teatterin näyttelijät sekä paikalliset ihmiset. Pappi oli ”lainassa” Raision seurakunnasta.

Saaristokuljetuksia

Tanja Lepistö: Miehet juttusilla

Raisio on rannikkopitäjä, ja historiallisissa lähteissä on tietoja yhteyksistä sekä itään – lähinnä Turkuun – että länteen, erityisesti Tukholmaan päättynyttä postireittiä pitkin. Lisäksi lähisaariin kuljetettiin erilaista tavaraa, ja niistä tuotiin saaristolaisten tuotteita markkinoille.

Kuvauksissa käytettiin perinnevene Auraa, joka oli ankkuroituna Airiston rannalla. Aura on Turunmaan perinneveneyhdistys ry:n omistama talonpoikais-/perinnevene, joka on rakennettu pääasiassa lahjoitusvaroin ja kokonaisuudessaan yhdistyksen jäsenten omana työnä.

Kuvauksiin osallistuivat Raision teatterin näyttelijät, Raisio-seura sekä muutama paikallinen asukas.

Juhannus ja ylioppilaat

Maiju Roos: Saisinko luvan

Juhannus on Suomen perinteisimpiä juhlia – keskikesän juhlaa on vietetty jo pakana-aikana. Kaikkialla pohjoisella pallonpuoliskolla se on ollut ja on valon juhla, ja Suomessakin siihen on liittynyt rakkauteen ja puolison löytämiseen liittyviä riittejä. Nuoret tapasivat toisiaan tansseissa ja juhannussaloilla, uudet ja vanhatkin ylioppilaat näyttivät ylpeinä lakkejaan.

Juhannuksenviettoa kuvattiin Krookilan miljöössä, malleina toimivat Raision Teatterin nuoret näyttelijät.

Muotokuvat

Mikko Niskanen: Nyt ei naureta

Studiokuvia on otettu maassamme jo 1800-luvulla, Turussa on toiminut valokuvaamo ainakin 1850-luvulta alkaen. Tuohon aikaan kuvaaminen oli totista hommaa: Kuvissa ei hymyilty, ja poseeraukset oli suunniteltu hyvin perinteisesti. Malleina toimivat jälleen Raision Teatterin harrastajat.


Kommentit