Kuvaajaesittely: Mikko Niskanen

Olen harrastanut valokuvaamista jo yli 40 vuotta, Raision Kameroissa on tullut pyörittyä parisenkymmentä vuotta. Aiheet ovat olleet etupäässä luontoa ja läheisiä ihmisiä. Raision Kameroiden näyttelyihin osallistumisen lisäksi minulla on ollut yksi "oma" näyttely Raision kirjastossa yhdessä Kalle Mäkelän kanssa. Kilpailuihin olen osallistunut lähinnä Raision Kameroissa, vaikka olenkin ollut pitkäaikainen jäsen myös TSLK:ssa.

Ohesssa joitakin kuvia, joilla on minulle ollut enemmän merkitystä kuin toisilla, ehkä paremmin onnistuneilla kuvilla.

Vasemmalla alkuperäinen kuva, © Mikko Niskanen
Oikealla akvarelli, © Toivo Niskanen
"Kiusaajat"

"Kiusaajat" on otettu kesämökiltäni joskus 1980-luvun alussa, ja siinä joukko nyt jo iäisyyteen siirtyneitä läheisiäni istuu pirtin pöydän ääressä pelaamassa ristiseiskaa, joka meillä tunnettiin Kiusa-nimellä (koska siinä saattoi kiusata vastustajaa panttaamalla tälle tärkeää korttia). Kuva on otettu värinegatiiville, luultavasti Minoltan järjestelmäkameralla ja normaaliobjektiivilla. Kuvasta tekee erityisen se, että isäni, innokas harrastemaalari, on tehnyt siitä akvarellin, josta kuva ohessa.

"Kotona", Raisio, 1999

Kuva on otettu diafilmille (Ektachrome 100) Raisiossa, kotipihan syreenipensaassa, jonka lehdellä huomasin leppäkertun piileskelevän koleahkona päivänä. Kalustona Minolta XD-5 ja MC-Rokkor 100/3.5 Macro. Erityisen kuvasta tekee se, että tämä oli ensimmäinen kuva, jolla osallistuin Raision Kameroiden kilpailuun (kuukausikilpailu, aiheena "Kotona"), ja heti irtosi diasarjan voitto. Kuvasta tehty vedos on sittemmin ollut esillä seuran näyttelyssä, ja pitkään myös työpaikkani taukohuoneen seinällä. Dia on digitoitu kuvaamalla (Olympus OM-D E-M1 Mk. II, M.Zuiko 30mm f3.5 Macro + Nikon ES-1 diakopiointilaite).

"Kevät koittaa", Sulkava, 2008

Tuttu metsä oli kadonnut talven aikana, jäljellä oli vain pari siemenpuuta ja hakkujätettä. Hävityksen keskeltä löytyi kuitenkin yllätys: Kangasvuokko oli selviytynyt sekä talvesta että harvesterista, ja kohotti nyt kukkansa mustan maan keskellä. Kuva on otettu kännykällä - Nokia N95:llä - ja näyttelykuvan vedostaja kieltäytyi uskomasta sitä kännykkäkameralla otetuksi, ennenkuin katsoi exif-tiedot.



Alla vielä muutamia uudempia kuviani.


"Masked dancer", miestanssija markkinoilla, Saraburi, Thaimaa, 2006.


”Ruukku ja puu”, Rayong, Thailand, 2007.


”Syksy lammella”, Suomusjärvi, 2008.


”Taipunut”. Kesän auringonvalo on pehmentänyt kynttilän. Turku, 2014.


”Lehtipyydys”, Turku, 2017.


”Aamu vuonolla”, Lofootit, Norja, 2019.


Kaikki kuvat © Mikko Niskanen, ellei toisin mainita.

Kommentit