Kuvaajaesittely: Susanna Wartiainen

Olen valokuvannut 10-vuotiaasta alkaen. Ensimmäisen kamerani sain palkinnoksi piirustuskilpailusta. Se oli kivasti lapsen taskuun mahtuva 1970-luvun pokkari. Ensimmäisen filmijärjestelmäkamerani hankin käytettynä 1990-luvun alussa, kun sain tutulta kaksi käytettyä objektiivia. 2003 ostin ensimmäisen digikamerani, pokkarin, ja sen jälkeen pikkuhiljaa filmikamera alkoi jäädä vähemmälle käytölle. Digipokkareita tuli ja meni, ne eivät koskaan montaa vuotta kestäneet. Olympus Superzoom oli suosikkini. Haaveilin kyllä digijärkkäristäkin, mutta ne tuntuivat liian kalliilta, jotta kuitenkin aika vähäiseksi jäävä harrastusaika riittäisi tekemään hankinnasta riittävän tarpeellisen.

Kymmenen vuotta myöhemmin, 2013, sitten koitti hetki, jolloin hankin ihan oikean digijärjestelmäkameran. Olin pitkällä sairauslomalla, ja tuo kamera toi paljon iloa elämääni. Saman vuoden lopulla ystäväni houkutteli minut mukaan Raision Kameroihin.

Mehiläinen kevättähdellä 2013. © Susanna Wartiainen.
Kukat ovat tietysti lähellä puutarhurinsydäntäni. Ötökät myös.

Pienen pojan poseeraus 2013. © Susanna Wartiainen.

Vuosien varrella olen kuvannut kaikenlaista. Maisemia, kukkia, läheisiäni, kissojani, merta, säätiloja ja taivasta… Tykkään värikkäistä kuvista, mutta mustavalkoisetkin puhuttelevat joskus. Sävyjä tai kuvakulmaa muuttamalla voi muuttaa koko kuvan tunnelmaa.  Joskus tuntuu, että jotain kuvauksellista löytyy koko ajan ympäriltä. Nykyiset älypuhelimet ovat siinä mielessä helpottaneet elämääni, että kohtuulaatuisia kuvia pystyy ottamaan taskuun mahtuvalla laitteella. Järjestelmäkameran laatuun ei kuitenkaan puhelimesta ole, ja puhelinkuvista tulee helposti ”tusinaräpsäisyjä”.

Misse 2017. © Susanna Wartiainen.
Nuorempi kahdesta rakkaasta kissastamme. Varsinainen persoona.

Ehkä kaikkein kuvauksellisimmat reissut olen kokenut viime syksynä Lofooteilla Raision Kameroiden kanssa...

Reinebringen, Lofootit 2019. © Susanna Wartiainen.
Kiipesimme mieheni kanssa 448 metrin korkeuteen. Nousu oli hikinen, laskeutuessa polvet kovilla, mutta maisema ylhäällä ylitti kaikki odotukset.

... sekä Kreikan saarilla oman perheeni kanssa. 

Elafonisi beach, Kreeta 2016.  © Susanna Wartiainen.
Laguuni ja pinkkiä hiekkaa, kauempana ukkoskuuro menossa ohi.

Perheen kanssa reissatessa ei tietenkään voi ihan niin paljon keskittyä valokuvaamiseen, mutta kuvauksellisten asioiden näkemistä ei voi mitenkään välttää. 

Vuosia siis olen kuvannut, mutta paljon on vielä opittavaa tälläkin saralla. Uusia juttuja oppii koko ajan, tapoja käyttää kameraa monipuolisemmin, ja taitoa ottaa oman näkemyksen mukaisia kuvia.
Nämä kuvat olen ottanut vuosien varrella. Mehiläinen kevättähdellä on aika alkuaikojen kuvia digijärkkärin hankkimisen jälkeen. Se on ollut minulle aina rakas kuva.

Haukland beach, Lofootit 2019.  © Susanna Wartiainen. 
Auringonlaskut ovat aina vaikuttavia.


Kukkakärpänen kärsimyskukalla 2013. © Susanna Wartiainen. 


Pisarainen seitti 2013. © Susanna Wartiainen. 


Ukkosmyrskyn jälkeen 2014.  © Susanna Wartiainen.
Kuva Suomenlinnalta Helsinkiin päin.


Tuulen rannalle nostama jää 2020, Säkylän Pyhäjärvi. © Susanna Wartiainen. 


Kaikki kuvat ja teksti © Susanna Wartiainen



Kommentit

  1. Hienot kuvat ja kivasti oot onnistunut rakkaan harrastuksesi. Kiitos ja tsemppiä uusiin kuvakulmiin. Yt. Sinikka

    VastaaPoista

Lähetä kommentti