Kuvaajaesittely In Memoriam: Martti Tuominen

Martti Tuominen 14.3.1981
© Arto Korhonen
Martti Tuomisen muistokilpailu on toinen Raision Kamerat ry:n
vuotuisista pääkilpailuista. Mutta kuka oli Martti Tuominen?

DI Frans Martti Tuominen
syntynyt 20.2.1899 Ruskolla
kuollut 14.3.1986 Raisiossa

Martti Tuominen teki työuransa Halla Oy:n ja Sunilan sellutehtailla Kotkassa. Sotien aikana hän työskenteli myös pääesikunnassa. Siirryttyään vuonna 1965 eläkkeelle hän muutti asumaan Raisioon.

Martilla oli pitkä kokemus valokuvauksesta, ensimmäiset kuvansa hän otti lasinegatiiville jo 1910 luvulla. Eläkkeellä Raisiossa hän kuvasi luontokuvansa pääsääntöisesti dialle ja dokumenttikuvat mv-filmille. Hän toimi pitkään Raision Kameroiden hallituksessa mm. varainhoitajana ja oli seuran kunniajäsen kuolemaansa asti.

Martin kuoleman jälkeen Raision Kamerat ry:n silloinen puheenjohtaja Arto Korhonen teki perikunnan ja vävyn Matti Loukojärven kanssa selvityksen Martti Tuomisen kuva-arkistoista. Tässä yhteydessä henkilökohtaiset kuvat jätettiin perikunnalle, ja Raisioon liittyviä kuvia ja negoja luovutettiin kotiseutuarkistoon. Arto kokosi Martin mustavalkokuvista muistonäyttelyn KOP:n Raision konttoriin helmi-maaliskuuksi 1988. Avajaiset pidettiin 19.2.1988.

Vävy Matin kanssa Arto ideoi luontokuva-aiheisen muistokilpailun, alun perin diakuvilla, myöhemmin perikunta tahtoi paperikuvat arvostelun helpottamiseksi. Nykyisin kilpailu käydään taas heijastettavin kuvin ja luontokuva -teemalla. Raatina toimi perikunta niin kauan kuin he jaksoivat. Nyttemmin kilpailuun on pyydetty seuran ulkopuolinen tuomari.

Tämä kirjoitus perustuu seuramme kunniajäsenen, Arto Korhosen muisteluihin, jotka hän julkaisi seuran Facebook-ryhmässä 8.3.2021, vuoden 1983 DI-matrikkelin tietoihin ja seuran hallussa olleeseen kuvamateriaaliin.

Saimme huhtikuussa Martti Tuomisen perikunnalta nipun Martin vedoksia, ja valikoimme niistä joukon digitoitaviksi - kuvat löytyvät nyt omasta albumistaan.

Vuoden 1985 syyskokouksessa. Martti Tuominen taustalla. © Arto Korhonen.

Tauko Lahnajärvellä, matkalla SkSL:n kokoukseen.
Martti Tuominen 14.3.1981 © Arto Korhonen

Martti Tuominen 14.3.1981 © Arto Korhonen

Arto Korhonen 14.3.1981 © Martti Tuominen

Sunila, vuodelta 1960 © Martti Tuominen
Harvoja seuralla säilyneitä alkuperäisiä Martti Tuomisen vedoksia,
 valitettavan huonokuntoinen tämäkin.

Martti Tuomisen signeeraus vedoksen takaa.


Martti Tuomisen muistokilpailun kiertopalkinto
© Arto Korhonen

Kommentit