Utö 16.-19.2.2023

Itäniityllä © Mikko Niskanen

Luvassa piti olla kirpeää pakkasta, hyytäviä tuulia, kirkasta tähtitaivasta galaksin taakse asti, ja jopa - ehkä, kenties - reposia.

Kuten niin usein, matkalaisten haaveet ja kohteen todellisuus eivät kohdanneet. Tällä kertaa ne osoittautuivat olevan ihan eri planeetoilla. Todellisuus tarjosi lämpöasteita, lumi-, räntä- ja vesisadetta yhdessä ja erikseen, tuulta etelästä pohjoiseen ja takaisin sekä pilviä maan pinnasta aina geostationaariselle kiertoradalle asti. Ja leskenlehtiä.

Leskenlehdet helmikuussa © Kalle Mäkelä

Säde © Mikko Niskanen
Säästä huolimatta kahdeksan kuvaajaa, kuusi Raision Kameroista ja kaksi Abocasta, rantautui m/s Baldurin mukana Utön laivalaituriin torstai-iltana 16.2.2023 puoli kuuden aikoihin, ja majoittui Utön lomamökkeihin. Jo ensimmäisenä iltana ehditiin kuvaamaankin, majakan sädettä, tottakai, mutta innokkaimmat ehtivät käydä etämpänäkin ennen kuin pimeys laskeutui ja yhdessä vesisateen kanssa lopetti kuvausharrastukset siltä illalta.

Perjantaiaamuna jopa aurinko kurkisti pilvien raosta. Nopeimmat ehtivät vangita sen talviset säteet kuvatiedostoon ennen kuin yhtenäinen pilvikatto sulkeutui uudestaan. Kaikki lähtivät kuvaamaan, pareittain tai itsekseen, ja päivän aikana saatiin tellennettua tuntemattomaksi jäänyt, mutta kuitenkin varmasti kunnioitettava määrä otoksia eri puolilta saarta. Merikotkia ja -metsoja, kyhmyjoutsenia, telkkiä, koskeloita ja erinäisiä pikkulintuja nähtiin ja jopa kuvattiin, vaihtelevalla menestyksellä. Itsetuhoisen uhkarohkeasti kotikoloonsa kuvaajan saappaita hipoen syöksynyttä peltomyyrää koetettiin houkutella objektiivin eteen, mutta eivät maapähkinät, rusinat tai edes läskinpalat saaneet sitä nousemaan maan pinnalle, liekö sitten saanut raukka sydänkohtauksen edellisen näyttäytymisensä seurauksena, kun ei ruoka kelvannut?

Talvisäilytys © Mikko Niskanen
Iltapäivällä alkoi etelän puoleinen tuuli voimistua, ja ensimmäiset tyrskykuvat tallentuivat muistikorteille eri puolilla saarta. Pimeys keskeytti kuitenkin kuvaamisen, ja kuvaajat kokoontuivat mökkeihinsä vertailemaan eri sääpalvelujen ennustuksia, tai pikemminkin uhkauksia, jotka näyttivät latistavan seuraavan päivän kuvausmahdollisuudet minimiinsä.

Lauantai valkeni kuitenkin tyynenä ja sumuisena, tarjoten odottamattoman mutta sitä tervetulleemman mahdollisuuden kameroiden ulkoiluttamiseen. Kylän laitureilla kuljeksi kuvaaja jos toinenkin ikuistamassa usvaista saaristolaismaisemaa. Vaikka tuuli tyyntyikin, meri jatkoi tyrskyämistään hellittämättä, tarjoten edellistä iltaa komeammat roiskeet eteläkärkeen, Kesnäsiin, uskaltautuneille. Armoton räntäsade ajoi pian uskaliaimmatkin kuvaajat sisätiloihin, kenelläkään kun ei sattunut olemaan vesitiivistä kameravarustusta.

Iltapäivällä sää kirkastui tajoten vielä yhden mahdollisuuden kuvaamiseen, mitä suurin osa retkeläisistä käyttikin hyväkseen. Sääennusteissa luvattiin vielä sunnuntaiaamuksikin suhteellisen suotuisaa kuvaussäätä.


Lopuksi vielä retken kuvasatoa:

"Tähtikuvaaja" © Borje Forsblom


"Unohdettu?" © Pertti Laiho 

Paluumatkalla © Kalle Mäkelä


Kommentit